6 Verrassende fietsvakanties in Europa

Reizen met de fiets – of gewoon fietsen op reis – is altijd en overal heerlijk. Maar sommige plaatsen lenen zich nog net dat tikkeltje meer tot een fietsvakantie of bikepacking trip en mogen zich met recht en rede fietsparadijzen noemen. Niet alleen door de omgeving, maar vooral ook door hun goeie fietsinfrastructuur of ontelbare stopplaatsen waar fietsers het extra naar hun zin hebben. Klassiekers als de Loirestreek, Mallorca of fietsen langs de Donau kennen we allemaal. Maar Europa heeft nog een pak pareltjes voor fietsers die een stuk minder gekend zijn. Tijd om daar verandering in te brengen! Dit zijn 6 verrassende ideeën voor een fietsvakantie in Europa! 

Duitsland: het industriële Ruhrgebied wordt groene long

Wie Ruhrgebied zegt, denkt nog vaak aan grauwe industrie, oude steenkoolmijnen en staalfabrieken, lelijke bedrijventerreinen, vervuiling… Maar niets is minder waar. De oude industriezone - en tegelijk één van de grootste metropolen in Europa - maakte de afgelopen jaren een metamorfose door. Lokale overheden investeerden enorm in de leefbaarheid van het gebied. Resultaat: oude, leegstaande fabrieken zijn tegenwoordig leuke musea of culturele centra, er is een mooi evenwicht gevonden tussen natuur en industrie en ook de toegankelijkheid voor fietsers is er uniek.  

Bike Republic

Foto: RuhrTourismus GmbH

Alle fietstochten in de regio zijn uitstekend bewegwijzerd en voeren je veelal door autoluw gebied, waardoor je optimaal kunt genieten van deze bijzondere omgeving. De Ruhr vormt als rivier de ruggengraat van deze streek en dat geldt ook voor het fietsroutenetwerk. De ‘Ruhrtalradweg’ is 240 kilometer lang en brengt je van de bron van de Ruhr in Winterberg naar de monding in Duisburg. Van natuur naar cultuur of omgekeerd! Wil je het hele traject ontdekken? Trek dan ongeveer 4 à 5 dagen uit. Onderweg vind je talloze ‘Bett & Bikes’: Bed and breakfasts die zich dus voornamelijk op fietsers richten. 

Polen: fietsland in wording

Je hebt vast weleens gehoord van de ‘Grote Routepaden’ voor wandelaars. Maar wist je dat er ook voor fietsers een netwerk bestaat van langeafstandstochten? De EuroVelo-routes lopen kriskras door Europa, over de landsgrenzen heen. Van Amsterdam naar Moskou, van de Baltische naar de Adriatische Zee, langs het vroegere IJzeren Gordijn, noem maar op! Maar liefst zes van die EuroVelo-trajecten doorkruisen Polen. Toeval? Dachten we niet, want Polen investeert de laatste jaren stevig in fietstoerisme. 

Bike Republic

Vooral de regio rond Krakau is de moeite voor fietsers. En ook langs de rivieren Vistula en Dunajec werden fietsersbruggen en afgescheiden fietspaden aangelegd. Maar het absolute stokpaardje van de Poolse toeristische diensten, is de ‘Green Velo’-fietsroute. Een traject over meer dan 2000 km fietspaden en autoluwe wegen in 5 oostelijke provincies van Polen. De bewegwijzering is top, en de route is bezaaid met fietsservicepunten waar je kaarten kan checken, je fiets kan stallen of zelfs kleine reparaties kan uitvoeren. Ongeveer een derde van de route loopt door beschermde natuurgebieden en je rijdt zo’n 180 kilometer langs rivieren. Ideaal voor een lange fietsvakantie in Polen! 

Portugal: Ecopista do Dão en Linha do Vouga

Ook in Portugal worden oude spoorwegbeddingen volop herbestemd tot fietspaden, ofte ‘ecopistas’. Twee van de bekendste ecopistas van het land, zijn trouwens gewoon aan elkaar gekoppeld: de ‘Ecopista do Dão’ en de ‘Ecopista Linha do Vouga’. Ze zijn respectievelijk 50 en 80 kilometer lang en brengen je van Viseu naar Santa Comba Dão en van Viseu naar Aveiro, vlakbij de kust. De streek in Noord-Portugal ligt op anderhalf uur autorijden van Porto en is nog weinig gekend bij toeristen. Maar het groene, bergachtige binnenland rond het stadje Viseu is sowieso meer dan een bezoek of fietsvakantie waard. 

Bike Republic

Foto: Câmara Municipal de Sever do Vouga

Bergachtig? Jazeker! Maar laat je daardoor niet afschrikken. Beide ecopistas volgen zoals gezegd het traject van oude spoorwegen en zijn dus nagenoeg vlak. Vergelijk het met de Vennbahn bij ons: ook die doorkruist de Hoge Venen, maar de hellingspercentages vallen prima mee. Haast overal is het traject voorzien van een hemels laagje asfalt en de panorama’s over de heuvels, de wijnvelden en de boerendorpjes zijn fenomenaal. Je fietst langs de Vouga-rivier, doorheen smalle tunneltjes en over oude spoorwegbruggen. Even tot rust komen kan in de vele oude stationnetjes onderweg, die opgeknapt werden en nu dienstdoen als cafés of eethuisjes. Je citytrip naar Porto combineren met een paar dagjes op de fiets? Het kan perfect in Portugal!  

Denemarken: welkom op fietseiland Bornholm

Dat Kopenhagen een echte hotspot is voor fietsers, daarmee vertellen we jou vast weinig nieuws. Maar wist je dat ook Bornholm ideaal is voor een fietsvakantie in Denemarken? Nog nooit van gehoord? Da’s niet onlogisch, want het eilandje in de Oostzee is vooral bij Denen zelf populair. Bornholm ligt een stuk dichter bij Zweden dan bij het Deense vasteland en ook het landschap is volledig anders. In tegenstelling tot het vrij vlakke Denemarken, is Bornholm heuvelachtig en vind je er flink wat kuitenbijtertjes.  

Bike Republic

Foto: Visit Bornholm

Naast kuitenbijters heeft Bornholm – ondanks z’n beperkte oppervlakte van 30 op 40 kilometer – ook een heleboel fietswegen die kriskras over het eiland lopen. Zo’n 235 kilometer om precies te zijn, meteen goed voor het grootste netwerk van fietsroutes in Noord-Europa. Ongeveer een derde van die afstand werd aangelegd op oude spoorwegbeddingen, waar je dus volledig gescheiden van ander verkeer kan fietsen. Niet dat het verkeer op Bornholm zoveel voorstelt natuurlijk: ook de eilandbewoners maken overwegend gebruik van de fiets om zich tussen de dorpjes te verplaatsen. Een heel populaire fietstocht, is de rondrit langs de kust. Dat traject is 105 kilometer lang. Je kuiten insmeren is dus de boodschap!  

Wallonië: laat je verrassen vlakbij huis

Op fietsvakantie in Wallonië?! Tuurlijk, waarom niet? In Vlaanderen zijn we al jaren gewend aan ons fameuze netwerk met fietsknooppunten, maar ook in Wallonië wordt hard aan de fietsinfrastructuur gewerkt.  

Wist je dat grote delen van de provincies Henegouwen, Waals-Brabant en Luik intussen ook fietsknooppunten hebben die naadloos aansluiten op de knooppunten in Vlaanderen? Dat is ideaal wanneer je met de fiets de taalgrens wil oversteken. Ook in de Oostkantons en de streek rond Rochefort en Durbuy kan je naar hartenlust cijfertjes aan elkaar rijgen. En net als in Vlaanderen brengen de knooppunten in Wallonië je vooral langs autoluwe en fietsvriendelijke wegen, zodat je zeker langs de fijnste plekjes passeert. 

Hier krijg je een mooi overzicht van de Waalse fietsknoopunten.  

Bike Republic

Foto: Ravel.Wallonie.be

Naast een groeiend spinnenweb van fietsknooppunten, kan je in Wallonië ook één van de vele RAVeL’s opgaan met je fiets. Dat zijn veelal jaagpaden langs rivieren en kanalen, brede bospaden of fietspaden die aangelegd werden op oude spoorwegbeddingen. Ook aan die infrastructuur wordt jaar na jaar verdergewerkt. Heel bekende RAVeL’s, is de Vennbahn in Oost-België of het fietspad langs de Samber en de Maas.  

Wij hebben trouwens ook twee fietsroutes uitgetekend langs de RaveL’s: ééntje rond de Lacs de l’Eau d’Heure en een route langs de Lesse van Houyet naar Rochefort.  

Je kan deze en nog een pak andere unieke fietsroutes gratis downloaden in onze blog: 

Frankrijk: van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee

Bike Republic

Foto: Visit Occitanie

Het Canal du Midi werd in de 17e eeuw aangelegd om het destijds voor boten mogelijk te maken om van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee te varen en vice versa. Vandaag is het een echt Mekka voor pleziervaarten met binnenschepen, maar ook fietsers komen enorm aan hun trekken langs het 250 kilometer lange kanaal. Je doorkruist de wijngaarden van de Languedoc, ziet imposante sluizencomplexen en ontdekt onderweg middeleeuwse steden zoals Carcasonne. En dat alles natuurlijk over vlakke wegen en in die heerlijke mediterrane sfeer. Ook niet te missen: de kanaalbrug in Béziers, waar het kanaal d.m.v. een brug over een rivier heen loopt. Wat denk je: volgende keer eens niet op vakantie naar de Provence, maar de ‘andere kant’ van het Zuiden van Frankrijk? Vergeet je fiets niet mee te nemen! 

Blijf je toch liever in je eigen streek met de fiets? Dan zal je deze artikels vast ook interessant vinden

Product toegevoegd aan verlanglijst